Samsung DeX jako dockovací stanice pro mobil místo PC

Samsung DeX je samostatně prodávána dockovací stanice pro mobilní telefony Samsung Galaxy S8, S8+ a Note 8. Hlavním účelem však není nabíjení vašeho zařízení, ale přenesení Android prostředí na váš monitor.

Základní informace

Dockovací stanice Samsung DeX nabídne uživatelům pro zapojení 1x HDMI, 1x LAN RJ45 a 2x USB 2.0. Ještě nesmíme opomenout USB type-C port pro přívod energie. Zapojení telefonu do dockovací stanice neprobíhá bezdrátově, jak se může na první pohled zdát. Po odklopení horního víka totiž uvnitř spatříte USB type-C port, který slouží k připojení telefonu. Již zde jsme poprvé narazili.
Pro zapojení musí být telefon ideálně bez krytu. Zvládne maximálně ty tenké kryty, které nepřidají telefonu na tloušťce. Jakmile se nám povedlo telefon spojit s monitorem, tak se nám na telefonu objevil Samsung DeX v oznamovací oblasti. Budete mít na výběr, zda chcete telefon pouze zrcadlit, nebo zda chcete převést právě do rozšířeného Androidího prostředí Samsung DeX.

My se samozřejmě třásli na rozšířené prostředí. Více tedy přímo na Linux on Galaxy, ale tato funkce zatím bohužel není k dispozici. Zprvu nám prostředí Samsung DeX příliš nápadně připomínalo Remix OS. Nepopíráme, že by z něj vycházet mohl. Na druhou stranu, pokud spolupracujete s Microsoftem, abyste se přiblížili Windows 10, tak bude výsledek přinejmenším podobný.

Používání Samsung DeX 

Při používání si můžete zvolit, zda chcete využívat internet prostřednictvím WiFi nebo portu RJ45. Stejně tak máte na výběr, zda budete používat reproduktor dockovací stanice, nebo zda chcete využívat přehrávání zvuku pomocí přes připojené zařízení prostřednictvím HDMI.

Upřímně, reproduktor dockovací není vyloženě špatný, ale poslech hudby si na něm opravdu nevychutnáte. Na vyřizování hovorů je však výborný. Přenesený hlas je čistý a dostatečně hlasitý. Protistrana si na rozhovor taktéž nijak nestěžovala. Pro poslech hudby jsme však vždy radši použili zdroj připojený přes HDMI, nebo bluetooth sluchátka. Ano, bluetooth sluchátka, jiná totiž při používání Samsung DeX nepřipojíte. Tedy alespoň pokud vámi připojený monitor nenabízí i jack port pro připojení sluchátek.

Oba dostupné USB porty budou s největší pravděpodobností patřit pro připojenou klávesnici a myš. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají klávesnici a myš přes jeden USB port, pak vám zůstane jeden volný. Taktéž můžete klávesnici s myší připojit pomocí bluetooth a tím ušetřit oba USB porty. Na druhou stranu tím moc nezískáte. Pokud totiž budete chtít připojit externí HDD, externí CD-ROM, nebo cokoliv, co potřebuje ke svému chodu větší příkon energie, tak stejně nepochodíte. Buď to se vám restartuje telefon, nebo se jednoduše nic nepřipojí. Klasickou flashku však připojit můžete. Jen tím chceme poukázat na fakt, že jeden volný USB port vám bude bohatě stačit. Pokud byste chtěli připojit větší množství flashdisků, pak můžete pomocí připojení USB Hubu.

Případné nedostatky

Při samotném používání Samsung DeX jsme po chvíli narazili na pár pro někoho možná podstatných problémů. Prvním takovým „problémem“ je licence Office 365. Při přechodu do prostředí Samsung DeX již totiž není licence pro Office nijak krytá a musíte si ji zaplatit. Je tedy fajn, že si rozděláte práci v telefonu cestou v metru, pak telefon zapojíte do dockovací stanice a zjistíte, že ji neotevřete. Tedy alespoň v případě, že nemáte předplacený Office 365. Běžné Microsoft Office 2016 totiž do android prostředí dostanete jen těžko.

Druhým obdobným problémem může pro někoho být defaultně nastavená QWERTY klávesnice, která v tomto stadiu zatím nelze měnit. Každá připojená klávesnice se bude vždy jevit jako fyzická klávesnice s rozložením Samsung. Při psaní článku jsme se tedy dost často setkali s překlepami ve formě záměny Z za Y. Tento „problém“ však snad co nejdříve Samsung opraví některým z chystaných updatů.

Snad poslední chybkou na kráse prostředí Samsung DeX je omezený počet seancí pro webový prohlížeč. Tento problém se dá jednoduše vyřešit otevřením pouze jedné seance s mnoha otevřenými okny. Problém však nastává v situaci, kdy chcete otevřít novou záložku, která se vám ve většině případech otevře jako nová seance.

Nesmí chybět

Pokud to se Samsung DeX myslíte vážně, pak nepřehlédněte dostupné aplikace, mezi které patří „Desktop HUB (DexHUB)“ a „DeX MAX„.

Díky DeX HUBu máte možnost detailně nastavit automatizované procesy, jako například výstup zvuku. Taktéž lze příjemně nastavit používání WiFi, Bluetooth, nebo fullscreen u některých běžně nepodporovaných aplikací.

S DeX MAX pak získáte mimo jiné přístup k velké škále wallpaperů. Novinkou jsou však chybějící widgety, které můžete libovolně umístit na svou plochu. Na rozdíl od DeX HUBu můžete natvrdo nastavit jakoukoliv aplikaci na fullscreen. Již se ale nejedná o přirozený proces, ale o modifikaci samotného Manifestu dané aplikace. Pro úpravu ji tak musíte odinstalovat a pozměněnou nainstalovat skrze DeX MAX. Ačkoliv jsme se nesetkali s žádným zásadním problémem, tak nejsou zcela vyloučené.

Závěrečná zhodnocení Samsung DeX

Pokud hledáte náhradu za stolní PC, pak byste mohli být vcelku spokojeni, samozřejmě tedy v závislosti na požadované práci, kterou hodláte na zařízení vykonávat. Pro běžnou kancelářskou práci, přehrávání hudby a videa, či brouzdání po internetu si se Samsung DeX bohatě vystačíte.

Pokud byste si chtěli zahrát nějakou tu hru, pak budete omezeni na výběr z her dostupných prostřednictvím Android Play, respektive se výběr zúží pouze na ty, které jsou optimalizované pro klávesnici a myš v kombinaci se Samsung DeX. Mezi nejzajímavější momentálně patří Vainglory, LineAge 2 Revolution nebo třeba chystaný Final Fantasy XV Pocket Edition.
Pokud se však nechcete omezovat na klávesnici a myš, můžete zvolit i optimalizované hry pro tablet nVidia Shield a ovládat hry pomocí ovladače.
Pokud se však chystáte používat Samsung DeX v dané situaci jako plnohodnotnou náhradu za přenosný notebook, pak asi narazíte. Pro používání Samsung DeX totiž budete vždy potřebovat dvě zásuvky, jednu pro zapojení samotné dockovací stanice a druhou pro zapojení monitoru, který s sebou asi stejně mít nebudete.

Každopádně má do budoucna Samsung DeX velký potenciál díky chystané funkci Linux on Galaxy, nebo třeba díky konceptu DeX Book, který je však bohužel opravdu pouze vizuálním konceptem. Snad si ho však Samsung všiml a zapracuje na něčem obdobném.

Testování s mobilním zařízením Samsung Galaxy Note 8.

Zdroje: 1, 2, 3, vlastní