Lenovo Yoga Tab 3 Plus s vámi přežije celý pracovní den

Do redakce nám dorazil líbivý tablet Lenovo Yoga Tab 3 Plus. Ten nabídne standartní design Yoga tabletů v 10″ těle s nejdelší výdrží, kterou Yoga Tab mohou nabídnout.

První dojmy a obsah balení

Již při pohledu na krabičku nabudete dojmu, že se vám do ruky dostal nějaký prémiový kousek. Samotné balení totiž vypadá jako krabička od luxusní kravaty s hrubší venkovní úpravou. V samotném balení pak naleznete samotný tablet společně s 2A nabíječkou a USB type-A to USB type-C kabelem. Samozřejmě se zde nachází také brožurka, kterou většina uživatelů ani nevybalí.

Design a zpracování

Po vybalení tabletu ihned zaujme přední lišta s reproduktory, stejně jako jako imitace kůže na zadní straně Lenovo Yoga Tab 3 Plus. Na zadní straně nalezneme tlačítko, pomocí kterého uvolníme stojan. Samotná manipulace se stojanem jde trochu ztuha, což ale bereme jako pozitivum. Nikdo přeci nechce stojan, který nedrží vámi zvolenou polohu.

Pod stojanem se dále nachází krytka, kde nalezneme slot pro MicroSD kartu a taktéž microSIM. Do redakce nám však dorazila verze bez SIM slotu. Díky MicroSD kartě můžete své interní úložiště rozšířit o dalších až 128 GB.
Na levé straně nalezneme spínací tlačítko, USB type-C port a kolébku pro ovládání hlasitosti. Port USB type-C navíc podporuje OTG. Díky portu USB type-C můžete taktéž tablet v případě nouze použít jako powerbanku. Na pravé straně se nachází pouze port pro 3,5mm jack.

Po prvním spuštění

Při prvním spuštění vás ihned zaujme 10,1″ QHD IPS displej s rozlišením 2560 x 1600px. Po prvním spuštění zbývá uživateli necelých 23 GB volného místa z původních 32 GB. Samotný systém zabírá zhruba 8 GB. Předinstalované aplikace pak zabírají 1,2 GB a v původní instalaci nejdou odinstalovat.

Předinstalovaným systémem je Android 6.0.1. Pro Lenovo Yoga Tab 3 Plus zatím není novější verze, tudíž uživatel po prvním spuštění nemusí systém dále aktualizovat. Což je na jednu stranu povzbudivé, na druhou stranu by zde již mohla být novější dostupná verze Androidu.

Dojmy z užívání Lenovo Yoga Tab 3 Plus

QHD displej se Lenovu opravdu povedl a je pastvou pro oči. Běh systému je díky 3 GB RAM velice odladěný a v průběhu testovaní jsme se nesetkali s jediným zásekem, pádem či zpomalením. Po určité době užívání vám přijde vhod postranní menu, které je díky nástavbě od Lenova k dispozici. Zde naleznete možnosti k rychlé změně scény (hudba, film, hra…), pozici tabletu, funkci Dolby Atmos, jas a adaptivní jas. Dané menu jsme používali vcelku často a bylo to příjemnější, než stahovat klasickou horní lištu.

Tablet je vybaven i dvěma kamerami, zadní s 13 MP a přední s 5 MP. K našemu překvapení je kvalitnější právě ta přední. Ačkoliv není tak detailní díky nižšímu rozlišení, tak poskytne znatelně lepší barevné podání a netrpí příliš tmavými scénami, jako je tomu u kamery zadní. Hodnotit však kameru u tabletu nám přijde sporné, protože tablet k focení asi primárně stejně používat nebudete. Pro videohovory je přední kamera však plně postačující, což je to jediné, co nás u fotoaparátu na tabletu zajímá.
Chvilku nás otravovalo neustálé blikaní power buttonu. Kruhové světlo zde však zastupuje indikační led diodu, na kterou jsme zvyklí u svých smartphonů. Tato indikace lze v nastavení snadno vypnout. Jelikož jsme tablet používali převážně na konzumaci obsahu a ne k práci, tak jsme danou indikaci nepotřebovali. Pokud však tato upozornění u svého tabletu vyhledáváte, pak vás u Lenovo Yoga Tab 3 Plus opravdu nezklame. Je totiž dost zřetelné a jen tak ho nepřehlédnete.

Užívání samotného tlačítka power button chtělo trochu cviku. Na první dojem se totiž jeví jako vyviklané a nebyli jsme si tak zcela jisti, zda jsme ho již zmáčkli či nikoli. Rozsvícení displeje vám to však dá jasně najevo a tak časem jistě chytíte ten správný grif.

JBL reproduktory v kombinaci s Dolby Atmos

V přední spodní liště jsou schovány čtyři JBL reproduktory, které umí být opravdu hlasité. Při poslechu hudby však ne zrovna příjemně, tedy alespoň v případě plné hlasitosti. Při plné hlasitosti nám přišlo, že je zvuk poněkud plechový a tak jsme končili někde na 75% hlasitosti, tedy v případě, že jsme chtěli docílit hlasité hudby. Pro běžný poslech vám ale zcela postačí tak 50% hlasitosti.
Po použití předvolby Dolby Atmos, která se nachází v již zmíněném pravém menu, je to však jiná píseň. Plechová rezonance přední lišty zmizí a místo ní se objeví hlubší a detailnější tóny. S použitím Dolby Atmos však hlasitost naplno stejně nepoužijete, protože je to zbytečné. S přehledem s tím totiž ozvučíte menší místnost, pokud tedy chcete sledovat své oblíbené seriály. Pro ozvučení párty bychom použili již nějaký externí reproduktor, ale záleží na tom, jak moc hlasité párty pořádáte.

U kolébky na ovládání hlasitosti bychom Lenovu doporučili tlačítko na zvýšení hlasitosti udělat vroubkované a pro snížení hlasitosti nechat klasické. Jednoduše je od sebe nějak rozlišit. Při neustálém otáčení displeje, ke kterému vás Lenovo Yoga Tab 3 Plus díky své konvertabilnosti přímo vybízí, jsme totiž vždy ztratili pojem o tom, kde se hlasitost zvyšuje a snižuje a tak se ve většině případů jednalo o pokus omyl.

Oslnivá výdrž baterie

Výdrž baterie společně s QHD displejem jsou zaručeně největší předností Lenovo Yoga Tab 3 Plus. Dle papírových údajů se díky 9300 mAh baterii máme dostat až na 18h výdrž. Ačkoliv jsme se na celých 18h nedostali, tak ji můžeme s klidem potvrdit. V našem testu jsme se totiž nijak nesnažili optimalizovat spotřebu a dostali jsme na 16h. S trochou snahy bychom tedy možná i 18h přesáhli.

Zkoušeli jsme přehrávat jeden z našich oblíbených seriálů při plném jasu a poloviční hlasitostí s funkcí Dolby Atmos. Zde jsme se právě dostali na již zmíněných 16h. Pokud byste jas snížili, vypli Dolby Atmos a zapojili svá sluchátka, pak by výdrž jistě ještě o něco vzrostla.
Obdobně jsme na tom byli s hraním her. Zkoušeli jsme jich více a neustále mezi nimi přepínali, tudíž běžely stále na pozadí. Jas byl opět na maximum s poloviční hlasitostí. Tentokrát jsme však neměli zapnutou funkci Dolby Atmos. U některých her totiž trochu haprovala, což ale nebude chyba tabletu, ale optimalizace samotných her. I tak jsme se dostali na krásných 13h.
Nutno podotknout, že WiFi i Bluetooth byly stále zapnuté. Díky přibalené 2A nabíječce Lenovo Yoga Tab 3 Plus nabijete z 0% na 100% zhruba za 3,5h. To sice na dnešní poměry není bůh ví jak krátká doba, nutno však vzít v potaz, že se jedná o dobíjení baterie o velikosti 9300 mAh, kterou můžete v klidu použít i jako powerbanku.

Díky spodnímu tubusu, ve kterém je ukryta samotná baterie, je úchop tabletu velice pohodlný. Po čase však budete hledat nějaký stůl, kam byste mohli tablet odložit. Po určité době totiž tablet začne být v ruce nepříjemně těžký a to i přesto, že váží pouhých 637g. Pokud zrovna nebude žádný stůl v dohledu, pak si ruku přinejmenším někde rádi zapřete.

Závěrečné zhodnocení

Tablet bychom mohli doporučit jako domácí multimediální zařízení, pomocí kterého můžete streamovat obsah nejen do své televize. Stejně se může stát výborným pomocníkem v kuchyni díky certifikaci „Splashproof“. Výkonu má tablet na rozdávání, takže se nezadýchá ani při hraní náročných her. Pokud to s prací myslíte vážně, pak bychom pro tyto účely doporučili přikoupit klávesnici a myš, popřípadě sáhnout po Yoga Tab 3 Pro s Windows 10.

Na druhou stranu bychom Lenovo Yoga Tab 3 Plus nedoporučili používat jako alternativu za čtečku knih. Ačkoliv nabídne dlouhou výdrž a více funkcí než čtečka, přeci jen se jedná o plnohodnotný tablet, takže by vás při čtení knih po chvíli začala bolet ruka.
Pokud se však pro tento tablet rozhodnete, jistě se vyplatí připlatit si 2 000 Kč za LTE verzi, která vás vyjde na 10 999 Kč.

Kompletní parametry

ProcesorOsmijádrový Qualcomm Snapdragon 652, 64bit s maximální frekvencí 1,80GHz
Operační systémAndroid 6.0.1
Paměť3GB LPDDR3
Kamera5MP přední / 13MP zadní
Úložný prostor32GB ROM + možností rozšíření pomocí microSD až o 128 GB
Zvuk4 x JBL reproduktor v předním soundbaru s technologií Dolby Atmos
Baterie9300 mAh Li-ion baterie s výdrží až 18h na jedno nabití
Displej10.1″ QHD LCD IPS Multi-touch (2560 x 1600px)
Rozměry (Š x V x H)247 x 179 x 4,68mm
Váha637g
WiFi a BluetoothWiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Přístupné porty/slotyUSB 2.0 Type-C
3.5 mm Audio Jack
MicroSD
Micro SIM s LTE


Za zapůjčení Lenovo Yoga Tab 3 Plus děkujeme společnosti Lenovo.

Zdroje: vlastní, 1