Xiaomi Powerbank Mi PRO nesmí chybět na žádné cestě

Záložní powerbanka Xiaomi Powerbank Mi PRO s kapacitou 10 000 mAh a cenou do 850 Kč si oblíbí opravdu každý. Jedná se o jeden z novějších přírůstků značky Xiaomi. Balení samotné powerbanky nijak neohromí, ale na to jsme si u Xiaomi již zvykli.

Obsah balení a zpracování

V balení nalezneme pouze samotnou powerbanku Xiaomi Powerbank Mi PRO s krátkým kabelem USB type-A do microUSB a redukci z microUSB na USB type-C. Tuto redukci využijete jak na napájení samotné powerbanky, tak pro napájení ostatních zařízení s koncovkou USB type-C.

Zpracování Xiaomi Powerbank Mi PRO je velmi povedené a ucelené. Na první pohled se opravdu nejedná o powerbanku, u které byste čekali cenu do 850 Kč. Tělo je vyrobeno z jednolitého kusu hliníku. Vrchní a spodní část je poté plastová. Rozměry powerbanky se dosahují přijatelných 12,85 × 7,5 × 1,26 centimetrů. Celková hmotnost se pak zastavila na úctyhodných 223 gramech. Nejedná se tedy o žádnou přerostlou obludu, která by vám v kabelce překážela a kterou byste s sebou nechtěli tahat.

Xiaomi Powerbank Mi PRO disponuje jedním USB type-A portem pro napájení vašich zařízení. Dále zde nalezneme USB type-C port, který slouží pro rychlé nabíjení samotné powerbanky. Taktéž zde nalezneme powerbutton a 4 diody, které indikují stav nabití powerbanky.

Reálná kapacita Xiaomi Powerbank Mi PRO

Uvnitř Xiaomi Powerbank Mi PRO nalezneme Li-Ion baterii s přesnou kapacitou 10 180 mAh, která odpovídá minimální kapacitě 10 000 mAh. Účinnost nabíjení je pohybuje v rozmezí 90-95%, což je u powerbank značky Xiaomi obvyklé a jsme velmi potěšeni, že si stále drží své standardy. Díky účinnosti je však použitelná kapacita o něco nižší. 10 000 mAh je totiž hodnota při výstupním napětí 3,85 V.

Pro nabíjení našich zařízení však nejčastěji používáme 5 V, kde je deklarovaná účinnosti 90%, což odpovídá reálně použitelné kapacitě 7 100 mAh. Tato informace je však poskytnuta jak v přiloženém manuálu, tak přímo na spodní straně powerbanky. Nejedná se tedy o žádný marketingový tah či zatajení podstatných informací. Při výpočtu dobíjecích cyklů pro vaše zařízení tedy počítejte s kapacitou 7100 mAh.

Rychlost dobíjení

Například iPhone SE, který disponuje baterií o kapacitě 1 680 mAh, jsme dobili čtyřikrát. Při pátém dobitý se nabíjení zastavilo na 30% nabití. Co rychlosti nabíjení týče, tak zde můžete počítat se stejnou rychlostí, jako kdybyste pro nabití vašeho zařízení použili originální nabíječku daného výrobce. A to i v případě, že máte telefon s USB type-C portem, který podporuje Quick Charge. Navíc se nemusíte bát, že by Xiaomi Powerbank Mi PRO nějak vašemu zařízení ublížilo. Powerbanka totiž sama pozná, jaké zařízení právě dobíjí a jak rychlé nabíjení si může dovolit. Navíc disponuje i přepěťovou ochranou.

S klasickou 5V, tedy 2,0A nabíječkou s podporou Fast Charge trvá úplné nabití Xiaomi Powerbank Mi PRO zhruba 4h 30min. Zkoušeli jsme taktéž dobíjet běžnou 1A nabíječkou, se kterou jsme dobíjení prodloužili cca o hodinu a půl. Zastavili jsme se tedy na 6h. Pro nabíjení tedy doporučujeme 2A nabíječky, které vám doporučuje i samotný výrobce Xiaomi.
Powerbanka Xiaomi Powerbank Mi PRO je dostupná ve dvou barevných provedeních (černá, stříbrná) s cenovkou do 850 Kč. Cena se může lišit v závislosti na dodavateli.

Zdroje: 1, vlastní