ThinkPad X1 Fold, když zpracování předčí použitelnost

Dnes se podíváme na velmi pokrokovou technologii v podobě konvertibilního zařízení ThinkPad X1 Fold. Na danou recenzi jsme se velmi těšili. Ačkoliv zpracování víc než předčilo naše očekávání, stále je zde velké ale s ohledem na použitelnost a cenu.

Obsah balení

V balení kromě samotného tableto-notebooku ala 3v1 naleznete taktéž bluetooth klávesnici a stylus. Vše je velmi stylově zabalené v jedné krabici. Samozřejmě nechybí ani 65W napájecí adaptér, pomocí kterého nabíjíte skrze USB-C port.

Již při vybalování máte dojem, že vám dorazilo něco extra. Jakmile do sebe vše krásně zapadne, ihned nabudete dojmu, že před vámi leží zařízení budoucnosti, kterých bude co nevidět jen přibývat.

Design a zpracování

Hlavní designovým prvkem je samozřejmě ohebný, dotykový 13,3″ OLED displej s rozlišením 2048 x 1536 px. Při složení na půlku stačí na spodní displej položit klávesnici a okamžitě získáte mini laptop.

V kompletně zavřeném stavu pak máte v ruce velmi luxusní diář, který však včetně příslušenství váží něco málo přes 1kg. Celé vrchní krytí je pak provedeno v kůži, což jen dodává na exklusivitě.

Celkově na nás zařízení působí robustním a solidním zpracováním. Onu robustnost však nemůžeme hodnotit jen kladně. Z podstaty věci, ke které je ThinkPad X1 Fold určen, by mohl mít o něco tenčí a kompaktnější. Je ale pravdou, že díky oné robustnosti nemáte strach, že byste něco jen tak zlomily.

Panty zařízení jsou správně tuhé a drží na své pozici tak jak mají. Při úplném rozevření jsme však často museli X1 Fold rozevřít jako by o kus dále, než je to technicky možné, aby byl displej opravdu rovný. Panty měli totiž tendenci nechat tablet decentně přivřený. Je možné, že se panty časem trochu umoudří a displej narovnáte na první dobrou.

Dostupnost portů a HW specifikace

Co se HW specifikace týče, nemáte jak si moc na výběr. K dispozici bude totiž vždy úsporný Intel Core i5 L16G7 Lakefield s technologií Intel Hybrid spojený s 8GB LPDDR4X RAM taktovaných na 4267 MHz. GPU je pak integrovaná Intel UHD 11. generace.

Jediné nad čím tedy můžete přemýšlet, je interní uložiště. V našem případě jsme měli k dispozici 256GB, ale můžete si vybrat až 1TB PCIe-NVMe M.2 2242 SSD.

Mezi dostupné porty patří 2 x USB-C 3.2 Gen 2 a volitelně pak slot pro nano SIM kartu.

Použitelnost s omezením

V první řadě neumíme s čistým svědomím určit, komu je zařízení určené. Buď to lze používat jako All in one zařízení, tedy rozevřený displej položený na stole díky zabudovanému stojánku v kombinaci s přiloženou klávesnicí, nebo jako malý „netbook“, případně jako samostatný tablet.

V případě All in one nám však úplně nevyhovovala klávesnice, která jezdí po stole bez jakékoliv podpory. Zároveň si blokujete jeden USB-C port spolu s jedním reproduktorem.

V případě používání jako tabletu je zařízení zbytečně těžké a vydrží v porovnání s jiným tablety podstatně méně na baterii a nemáte kam schovat přibalený stylus.

Nejvíce jsme tak zařízení používali jako malý „netbook“, za který však určitě nemáte v úmyslu utratit tolik, kolik stojí ThinkPad X1 Fold. V tomto režimu nám však zařízení dávalo největší smysl. Klávesnice pevně drží na svém místě díky magnetům a je zároveň bezdrátově nabíjena přímo ze zařízení. Stylus pak zasunete do gumového úchytu u klávesnice. V tomto modu je hůře umístěná pouze Webkamera, která je v těsné blízkosti klávesnice na pravé straně.

Umístění webkamery vás vybízí používat zařízení v režimu All in one, všechno ostatní však přesně naopak, čímž nás Lenovo uvádí do rozpaků, protože opravdu netušíme, jak samotný výrobce chce, abychom zařízení používali. U webkamery navíc chybí jakékoliv fyzické zabezpečení (zamčení kvůli soukromý), na které jsme si u ThinkPadů již zvykli.

Prémiová cena za exklusivitu

Z našeho pohledu se jedná o velmi exklusivní produkt, který však vyjma ohebného displeje nenabízí nic moc extra, pokud nebudeme ještě počítat originální design a jistou použitelnost ze všech známých světů. Svým průměrným výkonem a cca 9h výdrží na baterii však úplně neoslní a doporučovat zařízení startující na ceně 81 000 Kč na kancelářskou práci nám přijde trochu zcestné.

V ThinkPad X1 Fold vidíme originalitu, design, koncept a možný sběratelský kousek. Rádi si však počkáme na další generaci, která by z našeho pohledu měla odstranit blokování portů, přidat nějaký výkon a snížit hmotnost. V takovém případě by již cena mohla být opodstatněná.

Samotnému displeji pak nemáme co vytknout a Lenovo zde zvládlo práci na výbornou. Z našeho pohledu pak předčili i Samsung s jejich Z Foldem 3. generace. Oproti Z Foldu totiž na u X1 Fold oheb téměř necítíte, což se o Galaxy Z Fold 3 říct nedá.

Závěrečné zhodnocení

Pokud dané zařízení dostane do ruky běžný uživatel, bude jistě žasnout nad zpracováním, displejem a originálním designem. Když vám ale pod rukami projde takové kvantum produktů, jako nám, pak si všímáte převážně použitelnosti s ohledem na cena vs. výkon a ve finále vidíte jen samé nedokonalosti, hlavně pokud se jedná o zařízení za cenu začínající na 81 000 Kč.

U ostatních ThinkPadů s obdobnou cenou vždy dostanete něco navíc, ať už je to výkon, nízká váha nebo vše dohromady. Zde nám však přijde, že je hlavní doménou „pouze“ ohebný displej a samotný design, což v každodenním použití pro běžného uživatele asi nebude to, za co chce utrácet takové peníze.

Musíme však vyzdvihnout komplexnost ThinkPad X1 Fold spolu se zpracováním, které je ThinkPadům sobě vlastní. OLED displej má výborné pozorovací úhly a připadáte si, jako že se díváte na malebný obraz. Panty drží a nikde nic nevrže.

Doporučit ho však můžeme pouze uživatelům, kteří upřednostní exklusivitu před 100% použitelností, která je na dnešním trhu mnohokrát levnější, nebo sběratelům kteří ocení originalitu a samotné provedení, protože se jistě jedná první generaci, kterou budou následovat jen dokonalenší následnující generace.

Za zapůjčení zařízení ThinkPad X1 Nano děkujeme společnosti Lenovo.

Zdroje: 1, 2